Facebook, Instagram dhe WhatsApp, së shpejti me pagesë?

Lajme Saranda News Tech

Kompania mëmë e Facebook “Meta Platforms Inc” së shpejti do të shtojë veçori të specializuara në Facebook, Instagram dhe WhatsApp, por vetëm për përdoruesit që janë të gatshëm të paguajnë për to. Sipas një raporti në The Verge, Meta po krijon një divizion të ri të quajtur “Eksperienca të reja të Monetizimit”, i cili do të shqyrtojë veçoritë me pagesë në platformat e saj të njohura të mediave sociale. Ekipi do të drejtohet nga Pratiti Raychoudhury.

Raporti shtoi se kompania në një memo të brendshme dërguar punonjësve javën e kaluar tha se Meta dëshiron të ndërtojë veçoritë me pagesë në aplikacionet e saj të njohura sociale, të cilat kanë miliarda përdorues.

Duhet të theksohet këtu se platformat e mediave sociale, si Twitter, Snapchat dhe Telegram, kanë lançuar së fundi veçori si abonimet mujore që ofrojnë veçori ekskluzive dhe bonuse të tjera brenda aplikacionit për abonentët. Deri më tani, Facebook nuk i ka tarifuar përdoruesit e tij.

Shtimi i veçorive me pagesë

Meta i merr të ardhurat kryesisht nga reklamat. Si Facebook ashtu edhe Instagram kanë një sërë veçorish me pagesë që përdoren për ngjarje me pagesë dhe produkte të ndryshme abonimi. Sipas raportit të lajmeve, grupi i ri i veçorive me pagesë mund të ndihmojë Metën të gjejë burime të reja të të ardhurave jo reklamuese pasi biznesi i saj i reklamave ishte goditur për shkak të klauzolave ​​të privatësisë së iPhone. Apple kishte prezantuar veçoritë e Transparencës së Ndjekjes së Aplikacioneve për pajisjet iOS dhe përditësoi politikën e saj të privatësisë, pas së cilës Facebook nuk mund të gjurmonte përdoruesit. Ky veprim ishte vendimtar për Facebook pasi i kishte kushtuar 12.8 miliardë dollarë në vitin 2022, sipas një raporti në Forbes.

Në një intervistë me The Verge, nënpresidenti i Metës, John Hegeman, tha se Meta do të donte të kishte funksione me pagesë në platformat e saj.

Deri më tani, Facebook ka prezantuar disa rregulla për administratorët e grupeve sipas të cilave ata mund të ngarkojnë përdoruesit për të hyrë në përmbajtje ekskluzive. WhatsApp lejon disa biznese për të dërguar mesazhe te klientët, ndërsa Instagram lejon krijuesit e mediave sociale të paguajnë tarifën e abonimit për të hyrë në përmbajtje ekskluzive në faqen e tyre.

Loja e abonimit

Meta nuk është e vetmja që po eksperimenton me veçoritë dhe abonimet me pagesë. Në fillim të këtij viti, TikTok filloi testimin e përdoruesve me pagesë për krijues. Twitter prezantoi Super Followers me pagesë dhe Discord fiton një pjesë të madhe të të ardhurave të tij nga abonimet në Nitro. Në vitin 2022, Telegram dhe Snapchat shtuan gjithashtu nivele me pagesë që zhbllokojnë veçori shtesë. Por kur të merret vendimi, mbetet për t’u parë sesa do të jetë pagesa.

Please follow and like us:
fb-share-icon